• Evenemang idag
Fredag
18
Oktober 2019
Dunkers Kulturhus Konsertsalen Helsingborg

DUNKERS BIG 5: DANIEL LEMMA - BLUES, BALLADER OCH BOYE

Konserten ingår i DUNKERS BIG 5 som presenterar kända och etablerade artister. Missa inte höstens stora musikupplevelser.
Sätt en stålsträngad gitarr i händerna på honom, låt honom hålla takten med foten mot golvet och lägg på sin höjd till lite bas och trummor. Mer behövs inte. I den enkla sättningen kommer Daniel Lemma närmare sin musikaliska själ än någon annanstans. Konserten blir en intim avskalad kväll där Daniel Lemma växlar mellan sina egna låtar, andras låtar som inspirerat honom, samt de Karin Boyetolkningar som legat till grund för föreställningen ” Stjärnornas Tröst” på Göteborgs Stadsteater.
Lemma har många musikaliska förälskelser men den verkliga kärleken är den amerikanska folkmusiken, ända sedan första gången han hörde musikvetaren Alan Lomax fältinspelningar från 30- och 40-talet. Därefter upptäckte han skivan "Anthology of American Folk Music", en samling med ännu tidigare inspelningar, från 1920-talet. Från början var de utgivna på stenkakor och inspelade på ett sätt som har lite gemensamt med dagens tidskrävande inspelningsmetoder. Det gick fort. In med musikerna i ett rum, musiken fångades upp av en tratt, vibrationerna fördes vidare ner i en nål, som i sin tur graverade skivan, och så var det klart. Ett musikaliskt ögonblick var dokumenterat.
Det här enkla tillvägagångssättet har alltid tilltalat Daniel Lemma, möjligheten att fånga ögonblicket, snarare än att mejsla fram ett perfekt sound under utdragna studiosessioner. Samma ursprungliga, eller kanske snarare tidlösa, ideal hör man också under Daniel Lemmas solospelningar. När han är själv med gitarren blir musiken minimalistisk och kärnfull, och får ett fokuserat lugn. Och så det där med rösten. I den lilla sättningen kommer Lemmas karakteristiska röst med sitt lätta vibrato mer till sin rätt än någonsin. Men vad är det med den här musiken som lockar en göteborgare med rötter i Skåne och Etiopien?
– Det är just den där blandningen ... folk från hela världen möttes precis samtidigt som man började spela in ljud och dokumentera det mötet. Det är musik som hör hemma ingenstans och överallt egentligen.

Längd: ca 90 minuter, ingen paus.

Biljetter & tider

Det här evenemanget har passerat sitt slutdatum eller är borttaget och går därför inte längre att boka.
Boenden närmast Dunkers Kulturhus Konsertsalen natten mellan 13 och 14 November.
I samarbete med Booking.com. Visa fler alternativ
KARTA
Visar platsen där evenemanget utspelar sig(Dunkers Kulturhus Konsertsalen). Positionen är angiven av den som lagt upp evenemanget. DUNKERS BIG 5: DANIEL LEMMA - BLUES, BALLADER OCH BOYE, Dunkers Kulturhus Konsertsalen

POPULÄRT I Helsingborg JUST NU:

Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang

HITTA EVENEMANG & BILJETTER

På Hbg.se kan du söka evenemang, biljetter och tillställningar från stora och små arrangörer i Helsingborg. Skriv in ett namn, välj datum eller bara tryck på sök.

Namn (Valfritt)

Från

Till

Välj leverantör

Nöje.se   Tickster   Showtic   Biljettforum   Ticketmaster   Facebook

Sortera efter

 

November