Lördag
1
September 2018
Dunkers Kulturhus Konsertsalen Helsingborg

HELSINGBORG PIANOFESTIVAL 2018: JAN LUNDGREN - SOLO

Jan Lundgren och Per Nyrén samtalar om improvisation i musiken i allmänhet och i jazzen i synnerhet.
Jan Lundgren började spela piano som femåring i hemmet i Ronneby och repertoaren var, som i de flesta fall, fokuserad på klassisk musik. I tonåren lyssnade han på en skiva med Oscar Petersson (Night Train) och genomgick en förvandling som han beskriver som befriande, enorm och total.
Något som går igen i hans egen musik i dag. Jans signum är att vårda originalmusiken, men samtidigt leverera personliga, intrikata och rytmiskt svängmättande improvisationer. Vare sig det gäller standardlåtar, folkmusik eller klassiskt utvecklar Jan materialet och sätter sin egen, högst personliga prägel på verket. Intresset för klassisk musik lever i högsta grad kvar.
Tillsammans med Gustav Sjökvist och hans kammarkör, samt Lars Danielsson på kontrabas och cello, spelade de in albumet Magnum Mysterium. Musiken är hämtad från några av renässansmusikens största mästare och resultatet är ett nyskapande och vackert exempel på hur olika stilarter kan befrukta varandra.
En av Jans stora idoler var Bengt Hallberg (1932–2013) och det är också från honom som han har hämtat mycket inspiration under åren. Under Bengts comeback 2011 samarbetade de båda i projektet Back 2 Back. Ett samarbete som Jan själv beskriver som något av det mest spännande och givande projekten i sin karriär. Projektet finns dokumenterat på albumet med samma namn. Jan har även spelat med en rad andra stjärnor som till exempel Arne Domnérus, Putte Wickman, Monica Zetterlund, Povel Ramel och Rune Gustafsson. En sann traditionsbärare och en stark länk mellan tiden som varit och tiden som är.
Jan Lundgren räknas i dag som en av världens mest framstående jazzpianister. Hans egen ensemble, Jan Lundgren Trio, fick sitt genombrott med den prisbelönta skivan Swedish Standards. 2007 blev Jan dessutom utnämnd till Steinway & Sons exklusiva grupp ”Steinway Artist” som förste nordiska jazzpianist. Jan är sedan 2010 Artistic Director för Ystad Sweden Jazz Festival och 2012 tilldelades han Region Skånes kulturpris.
Längd: 90 minuter ingen paus.
Se hela programmet på www.dunkerskulturhus.se
Festivalpass finns att köpa, kontakta Dunkers kulturhus biljettcentral: 042-107400
Ordinarie: 1740 kronor,
Kulturkort: 1645 kronor
Festivalen arrangeras med Musik i Syd

Biljetter & tider

Lördag 1 September 2018 12:00 Boka hos Ticketmaster
Boenden närmast Dunkers Kulturhus Konsertsalen natten mellan 1 och 2 September.
I samarbete med Booking.com. Visa fler alternativ
KARTA
Visar platsen där evenemanget utspelar sig(Dunkers Kulturhus Konsertsalen). Positionen är angiven av den som lagt upp evenemanget. HELSINGBORG PIANOFESTIVAL 2018: JAN LUNDGREN - SOLO, Dunkers Kulturhus Konsertsalen

POPULÄRT I Helsingborg JUST NU:

Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang

HITTA EVENEMANG & BILJETTER

På Hbg.se kan du söka evenemang, biljetter och tillställningar från stora och små arrangörer i Helsingborg. Skriv in ett namn, välj datum eller bara tryck på sök.

Namn (Valfritt)

Från

Till

Välj leverantör

Nöje.se   Tickster   Showtic   Biljettforum   Ticketmaster   Facebook

Sortera efter

 

Juli